Pavel Zámečník- Slezská Harta a vše kolem

Základní info. o vodním díle Slezská Harta

14.10.2010 Trvalý odkaz

Výstavba údolní nádrže na Moravici u obce Slezská Harta byla realizována na základě úvah o nutnosti posílení níže ležícího vodárenského zdroje Kružberk. Postupně byl účel nádrže rozšířen i o příznivé ovlivnění jakosti surové vody pro vodárenské účely, nadlepšení průtoků na Moravici, Opavě i Odře, umožnění odběrů vody pro průmysl a o využití vodní energie. O stavbu se jako generální dodavatel postarala společnost Ingstav Brno, závod 07 Opava. Již v roce 1984 proběhl sociologický průzkum budoucí zaplavené oblasti. S místními obyvateli se jednalo o výkupu jejich domů, výstavbě náhradních bytů a o dalších požadavcích obyvatel ze zátopy. Posléze společnost GeoTest Brno provedla rozsáhlý geologický průzkum oblasti celé stavby. Výsledky tohoto průzkumu nebyly nijak potěšjící – v podloží místa budoucí hráze jsou kulmské horniny – převážne jílovité břidlice s vložkami prachovců. Na pravobřežním svahu jsou kulmské horniny překryty lávovým příkrovem čedičových hornin, který se vylil z Velkého Roudného do původního koryta řeky Moravice. Čedičový příkrov je na svém okraji rozpukán v bloky s hlinitokamenitou a štěrkovou výplní puklin a rozsedlin. Pod lávovým příkrovem zůstaly pohřbeny čtvrtohorní sedimenty (hlíny, sutě, štěrky). V levém strmějším svahu vystupují ve dvou výrazných hřbítcích výchozy jílovitých břidlic. Břeh byl proto několikanásobně ukotven a opatřen zábranami proti sesuvům. Část levého svahu nad křížením údolí Moravice a Harteckého potoka nemá skalních výchozů.
V roce 1986 byly vybudovány hlavní objekty staveniště a v roce 1987 výstavba nádrže Slezská Harta oficiálně začala. Sypaná hráz se šikmým středním jílovým těsněním, dvoustupňovým pískovým filtrem, štěrkovou přechodovou částí a kamenitou stabilizační částí je závázaná do skalního podloží injekční štolou a na pravém břehu zavazovací stěnou. Injekční štola je zároveň revizní a slouží ke kontrole namontovaných měřících přístrojů i k odčerpávání vody. Podloží je těsněno do hloubky 10 až 55 metrů injekční clonou.
V oblouku levého břehu jsou hluboko vyraženy dvě obtokové štoly. Od levého břehu vede nad hladinou lávka k odběrné věži se strojovnou. Odběr vody je možno provádět ze čtyř odběrných oken v různé hloubce. Na levé straně hráze je zabudován přeliv se skluzem a vývařištěm.
Vlevo pod hrází je budova vodní elektrárny, vybavené dvěma Francisovými turbínami o výkonu 0,39 a 2,75 MW. Nad pravým břehem se nachází provozní středisko Povodí Odry – správce vodní nádrže.
Výstavba vodního díla představovala vyklizení celé zátopové oblasti a zajištění mnoha dalších prací a činností kolem:
- pokácení všech stromů, vyřezání všech keřů, vysekání všech porostů, zbourání a odklizení všech budov a zařízení
- výstavbu náhradních domů a bytů pro vystěhované obyvatele, hotelového areálu v Razové pro stavbaře přehrady
- přeložky plynovodu, telefonních a elektrických vedení
- vybudování nové čerpací stanice pro úpravnu vody v Leskovci nad Moravicí včetně přivaděče surové vody, obslužných komunikací kolem přehrady, nových úseků silnic včetně mostů
- zřízení analyzátorových a kontrolních stanic
- k zajištění potřebného stavebního materiálu odkrytí a těžbu štěrkopísků podél koryta řeky Moravice v Leskovci a v Karlovci, obnovení harteckého kamenolomu a zřízení jíloviště u lesa nad Leskovcem, u obou lokalit po ukončení těžby provedení rekultivace a úprav terénu.

Průměrná známka: žádná

Komentář ke článku (0)

MENU